For naboer på Haraldrud
Er du nabo på Haraldrud? Da kan du finne nyttig informasjon om sikkerhet her.
Innledning
Hafslund Celsio skal informere om sikkerhetstiltakene vi har iverksatt ved vårt anlegg på Haraldrud, i Brobekkveien 87, 0582 Oslo. Informasjon gis til naboer siden virksomheten i anlegget er omfattet av krav i Storulykkeforskriften , Forskrift (2016-06-03-569) om tiltak for å forebygge og begrense konsekvensene av storulykker i virksomheter der farlige kjemikalier forekommer. Virksomheten har utarbeidet sikkerhetsrapport i tråd med krav i § 9 nr.1 i Storulykkeforskriften. Rapporten er sist revidert og oversendt til Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i 2025.
Hafslund Celsio produserer og distribuerer fornybar fjernvarme og kjøling i Oslo-regionen og er den største leverandøren av fjernvarme i Norge. Selskapet står for 36 prosent av all fjernvarme levert til kunder i Norge. Mer enn 60 prosent av fjernvarmeproduksjonen er basert på energigjenvinning, bl.a. fra restavfall som ikke kan eller bør gjenvinnes. Haraldrud varmesentral er en av i alt 15 energi- og varmesentraler i selskapet.
Hafslund Celsio har hovedkontor i Askekroken 11 på Skøyen i Oslo. Hafslund Celsio er del av konsernet Hafslund AS, og vår internettadresse er www.hafslund.no.
Lagring av kjemikalier i anlegget
Anlegget på Haraldrud lagrer og bruker farlige kjemikalier. Kjemikalier brukes direkte og indirekte i oppvarming av vann som distribueres som fjernvarme i byen. Kjemikalier benyttes også til å rense avgasser fra kjelanleggene for NOx og andre forurensninger før de slippes ut til luft fra pipene i anlegget.
De farlige kjemikaliene som lagres ved anlegget er i all hovedsak LNG. I tillegg har anlegget ammoniakkløsning (25%), propan og anleggsdiesel. LNG (liquified natural gas) er naturgass som er gjort flytende ved hjelp av nedkjøling. Gassen er fargeløs og luktfri, men tilsettes luktstoff før bruk i anlegget. I flytende form er ikke gassen brennbar, men dersom LNG slippes ut vil væsken raskt fordampe og gå over til naturgass i gassform. I gassform er naturgass svært brannfarlig. Naturgass kan også fortrenge oksygen og forårsake kvelning. Flytende naturgass vil kunne forårsake frostskader ved kontakt.
Sikkerhet og risiko
Det er gjort en rekke risikovurderinger for anlegget. De konkluderer med svært lav risiko for de som bor i nærområdet til anlegget, og at risiko er innenfor krav i Storulykkeforskriften og veiledere til denne.
Anlegget har en rekke automatiske sikkerhetsbarrierer basert på krav i internasjonale- og nasjonale standarder for å redusere risiko. I tillegg finnes operasjonelle barrierer og beredskap dersom de automatiske barrierene skulle svikte. Automatiske detektorer og andre systemer på anlegget overvåker og oppdager lekkasjer eller søl. Slike hendelser vil gi en automatisk nedstengning av anlegget.
Hendelser som kan medføre storulykke er utslipp og antennelse av naturgass i forbindelse med lossing, lagring og bruk av LNG, og samt utslipp av LNG.
Beredskap og aksjoner ved hendelser
Anlegget har direkte varsling til brannvesenet ved en hendelse. Selskapet har også et kontrollrom som er betjent 24/7 året rundt. Selskapets beredskapsplan vil blir iverksatt ved en hendelse.
Når nødetatene ankommer, vil politiet være innsatsleder for den videre aksjonen. Selskapets beredskapsorganisasjon vil samhandle med de offentlige nødetatene mht. de konkrete beslutninger om hvordan situasjonen utenfor anlegget videre skal håndteres.
Alle henstilles til å etterkomme anmodninger fra nødetatens innsatsleder på stedet, meldinger fra nødetatenes varslingssystem, og andre varslingskanaler nødetatene kan benytte.
Viktige telefonnummer i en hendelse er 110, 112, 113.
Kontakt
For oss er det viktig å ha tett og god kontakt med naboer og lokalmiljøet. Dersom du har spørsmål om anlegget, ta gjerne kontakt med oss. Informasjon om dette finner du på www.hafslund.no.
Informasjon om tilsyn med virksomheten etter storulykkeforskriften kan innhentes fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.