Skip to main content

Miljøtiltak

Vi har en ambisjon om netto null tap av biologisk mangfold fra 2030 for nye prosjekter, og i eksisterende portefølje skal vi målbart forbedre forholdene for biologisk mangfold fra 2023-nivå.

To personer i vernetøy inspiserer elv

For å oppnå dette jobber vi systematisk for å unngå og begrense skader. Vi jobber også med å restaurere og kompensere. I utviklingen av ny fornybar energi søker vi å unngå arealer med høy økologisk verdi, og vi jobber for at prosjektene skal integreres skånsomt i naturmiljøet.

Hafslund legger målene i naturavtalen (Kunming-Montreal-rammeverket) til grunn for virksomheten.

På disse sidene kan du lese mer om noen av våre prosjekter for å bedre natur og miljø i vannkraftvirksomheten.

Bedre forhold for fisk og andre arter i vassdragene

Hafslund gjennomfører en rekke tiltak for å bedre forholdene for fisk og andre arter i regulerte vassdrag. For å sikre at tiltakene fungerer etter hensikten, er det tett samarbeid med forskningsinstitusjoner, deriblant NINA og NORCE LFI, som jevnlig evaluerer tilstand og effekten av tiltakene i vassdragene.

Restaurering og etablering av gytearealer er viktig for å bedre gyteforholdene til fisk og andre organismer i vassdragene. Det benyttes i hovedsak tre kunnskapsbaserte tiltak som har vist seg å ha god effekt; utlegging av gytegrus, harving (ripping) av elvebunnen for å løsne opp i bunnsedimentene og åpning av sidebekker til hovedelven.

Hunderørreten

Gode fiskevandringsløsninger forbi kraftverksdammer er spesielt viktig for fiskebestander som må kunne passere for å oppfylle livssyklusen. Dette gjelder for eksempel der voksen fisk må vandre til gyteområder for å formere seg, og fiskeungene må vandre tilbake til næringsområder for å bli store. I Glomma- og Trysilvassdraget har vi analysert alle kraftverksdammene våre og laget en tiltaksplan for å bedre forholdene for fiskevandring. Automatisk fisketelling i trappene gir oss viktig kunnskapsgrunnlag, og relevante tiltak gjennomføres. Også i andre vassdrag med kraftverksdammer og fiskevandring er det fokus på å bedre kunnskapen og gjennomføre tiltak.

Kontaktperson

  1. Tore Sollibråten

    Tore Sollibråten

    Seniorrådgiver

This site is uses cookies from Matomo for statistics and for tracking user behavior on the site. Read more about how we are using cookies here