Vindkraftverk på land
Med overgangen til fornybarsamfunnet, trenger Norge mye mer fornybar kraft. Det raskeste og billigste er å bygge mer vindkraft på land. Vi utvikler, bygger og eier vindkraftverk på land i hele Norge.
Tonstad vindkraftverk
Hafslund eier Tonstad vindkraftverk i kommunene Sirdal og Flekkefjord. Vindkraftverket består av 51 vindturbiner og er blant Norges største landbaserte vindkraftverk med en installert effekt på 208 MW og en årlig produksjon på rundt 670 GWh, som tilsvarer det årlige strømforbruket til over 90 000 personer*.
Raskiftet og Kjølberget
Hafslund har en eierandel på 20 prosent i vindkraftverkene Raskiftet i Trysil/Åmot og Kjølberget i Våler med en samlet årlig produksjon på ca. 560 GWh, som tilsvarer det årlige strømforbruket til 76 000 personer*.
Nye vindkraftverk
For å levere på samfunnsoppdraget vårt om å sikre samfunnet nok kraft, har vi inngått et samarbeid med Eidsiva for å utvikle nye vindkraftverk på land i Norge. Vår strategi er å bygge for å drifte og eie kraftverkene selv. Vi vurderer lokale partnerskap fra prosjekt til prosjekt, og er opptatt av å ha en sterk lokal tilstedeværelse. Vi jobber aktivt for å beskytte og styrke naturmangfold rundt våre kraftverk, samtidig som vi sikrer en effektiv utnyttelse av areal og naturressurser.
Naturhensyn
Det viktigste et kraftselskap kan gjøre for klimaet og naturen er å bygge ut mer fornybar kraft. Klimaendringene er en av hovedårsakene til tap av natur og biologisk mangfold. For å bremse klimaendringene, må samfunnet omstilles fra fossilt til fornybart energibruk. I Norge er omtrent halvparten av energien vi bruker fossil.
Samtidig erkjenner vi at utbygging av fornybar energi krever areal og kan påvirke artsmangfold og landskap. Vindkraft kan komme i konflikt med natur fordi kraftverkene skal ha avstand til folk og plasseres der vindforholdene er gode, typisk i høyder og øde områder. Som vindkraftutvikler må vi derfor avveie behovet for fornybar energi mot konsekvensene av naturtap. Derfor blir mange prosjekter skrinlagt.
Med god prosjektering kan vindkraft bygges med små konsekvenser for naturen. Bruk av eksisterende veier og turbinplassering er blant de viktigste tiltakene vi kan gjøre. Der det ikke er mulig å unngå viktige naturtyper, kan man finne løsninger som begrenser eller kompenserer for inngrepene.
* Ifølge SSB er gjennomsnittlig strømforbruk per person i Norge ca. 7400 kWh i 2023: Hva er gjennomsnittlig strømforbruk i husholdningene?
Kontaktpersoner
Jonas Bangsund
Kommunkasjonssjef sol- og vindkraft
Anders Bergsli
Senior prosjektutvikler