Hopp til hovedinnhold

Hammeren

Hammeren kraftverk var første vannkraftverk i Oslo. Anlegget er fortsatt i full drift, over 120 år etter at det sto ferdig.

  • Type Småkraftverk
  • Vassdrag Glommavassdraget
  • Område Glomma
  • Årsproduksjon 18,00 GWh
  • Effekt 4,9 MW
  • Fallhøyde 108 meter
  • Byggeår 1900
En stor maskin inne på et vannkraftverk.

Hammeren var Oslos første vannkraftverk. Kraftverket er fremdeles i drift, selv om det i dag like mye er et kulturminne som en produksjonsenhet. Anlegget bærer på en historie om pionervirksomhet og modig ingeniørarbeid.

Kraftverket utnytter fallet mellom Skjærsjøen og Maridalsvannet.

Ved oppstart i 1900 hadde stasjonen seks aggregater, men disse ble erstattet med et stort aggregat i 1927. Rørgata ble skiftet i 2015.

Hammerens historie

Det var her i Maridalen det startet for over hundre år siden – den første vannkraftutbyggingen som skulle gi hovedstaden elektrisk strøm.

Hammeren er fremdeles i drift, selv om den i dag er like mye et kulturminne som en produksjonsenhet. Anlegget bærer på en historie om pionervirksomhet og modig ingeniørarbeid. Det er Hafslund eldste vannkraftverk, og står for starten på en eventyrlig utvikling innen utnyttelse av naturens rene energi.

Arbeidet begynte med at de bygget en dam ved utløpet av Skjærsjøen. Vannet fra nedslagsfeltene i denne delen av Nordmarka, renner ut i Skjærsjøen. Selve kraftverket ble plassert 2,5 km nedenfor. På den måten fikk de utnyttet fallet mellom Skjærsjøen og Maridalsvannet. Vannet måtte ledes ned i store rør, og det var en betydelig utfordring å konstruere rør som skulle tåle det voldsomme trykket. Løsningen ble tykke stålrør av skipskvalitet innkjøpt fra Skottland. Rørene ble klinket sammen for hånd her på stedet.

Prosjektet var nybrottsarbeid. Ingen av de involverte hadde gjort dette før. Arbeiderne slet tungt med enkelt utstyr, og det meste av arbeidet måtte utføres med muskelkraft.

I år 1900, etter bare to års anleggsperiode, var det dristige prosjektet gjennomført. Hammeren kraftstasjon sto ferdig og fungerte som planlagt. Det ble en stor seier for den nye teknologien. Byen, og ikke minst det nye transportmiddelet sporveien, fikk sin etterlengtede strøm.

I 1927 ble stasjonen bygget om og de seks aggregatene erstattet med ett stort aggregat på 5000 kW. Men det skulle vise seg at Hammeren ikke på noen måte kunne dekke hovedstadens elektrisitetsbehov ”i all tid”. Anlegget dekker i dag normalbehovet for 800 husstander. Hammeren er imidlertid et viktig og verdifullt kulturminne.

Laster....

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på nettsidene våre. De fleste utfører essensielle funksjoner for nettsiden, og noen få brukes til analyse. Les mer i vår cookie-erklæring