Hopp til hovedinnhold

Avbøtende tiltak for småsalamander ved overføring av Øvre Flisa

Salamanderhotell og andre tiltak skjermet småsalamanderne i området da man skulle overføre vann fra Øvre Flisa til Osensjøen.

Salamanderdam Øvre Flisa

Det var kjent at området der rørgata skulle legges hadde en kjent forekomst av småsalamander Lissotriton vulgaris. Rørgatetraséen ble derfor lagt slik at en unngikk direkte inngrep i salamanderdammene, men både rørgate og adkomstvei til ventilhuset på rørgata måtte legges innenfor leveområdet til salamanderen i terrenget rundt dammene.

Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) ble engasjert til å gjøre en undersøkelse av salamanderbestanden før anleggsarbeidet på rørgata ble startet opp og en ny undersøkelse etter at arbeidet var avsluttet. I tillegg ble NINA bedt om å foreslå avbøtende tiltak for å sikre overlevelse av småsalamander både under og etter anleggsperioden.

Ved fangstregistrering i 2020 før anleggsperioden ble bestanden av småsalamander anslått til i størrelsesorden 1 000 til 2 000 voksne individer. NINA konkluderte med at det planlagte tiltaket med rørgate ikke burde være kritisk for framtidig eksistens til småsalamanderbestanden.

NINA foreslo flere tiltak for å redusere negative effekter i anleggsfasen:

  • Gunstige tidspunkter for gjennomføring av gravearbeid nær salamanderdammene.
  • Konkrete avbøtende tiltak for å skape nye leveområder for småsalamander som kompensasjon for områder som ville gå tapt pga. vegbygging og endringer i terrenget rundt dammene.
  • Gravearbeid måtte skje på en slik måte at hydrologien ikke ble endret i og rundt dammene.

Det ble blant annet foreslått at det skulle etableres et «Salamanderhotell» ved at det skulle legges ut steinrøyser som gir hulrom hvor salamanderen kunne overvintre. I tillegg skulle døde trær og større steiner tas vare på og legges tilbake på overflaten når anleggsarbeidet var ferdig.

Småsalamandere i tiltaksområdet

God effekt av tiltak

Resultatene fra ny fangstregistrering i 2023 etter at rørgata var ferdig bygget, tyder på at bestanden av småsalamander er på omtrent samme nivå etter at tiltaket er gjennomført, og at resultatet av de avbøtende tiltakene er gode.

«Salamanderhotellet» på rundt 400 m2 i kanten av dammen nærmest rørgata (vegfylling med stein av egnet størrelse for å skape hulrom for overvintring), har ført til langt flere overvintringsplasser enn bestanden i utgangspunktet har behov for. Dette kompenserer mange ganger for eventuelle overvintringsarealer som har gått tapt. Strandarealet nede ved Vesle Osensjøen hvor det ble lagt ut trestubber og stein har økt tilgangen på godt sommerhabitat. Gode sommerarealer anslås til omkring 2 400 m2 etter etableringen av rørgata, dvs. rundt en dobling av godt sommerhabitat. I tillegg har vandringsveien fra sommerhabitatet til overvintring blitt kortere.

Salamanderdammen er liten og utsatt for uttørking og lekkasjer gjennom grunnen ved utløpet. For å motvirke ytterligere lekkasjer fra dammen ble det lagt tette masser rundt rørgata. NINA vurderer at tiltaket har gitt noe hevet vannstand i dammen og et mer stabilt og større vannvolum, som er positivt for salamanderens yngelhabitat.

Kontaktperson

  1. Tore Sollibråten

    Tore Sollibråten

    Seniorrådgiver

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på nettsidene våre. De fleste utfører essensielle funksjoner for nettsiden, og noen få brukes til analyse. Les mer i vår cookie-erklæring