Hopp til hovedinnhold

Vannkraften halverte flomskadene i Hallingdal under ekstremværet "Hans"

En fersk rapport fra Multiconsult, utarbeidet på oppdrag for Hafslund, viser at kostnadene for flomskader under ekstremværet "Hans" i august 2023 kunne vært dobbelt så store i Gol og Nesbyen uten vassdragsreguleringene.

Vannkraften halverte flomskadene i Hallingdal under ekstremværet "Hans"
Publisert:

I august 2023 ble Sør-Norge rammet av ekstremværet "Hans", som førte til omfattende flomskader i flere regioner. Spesielt hardt rammet var Gol og Nesbyen i Hallingdal, hvor flommen ble klassifisert som en 100-årsflom.

Flommens omfang og skader

Flommen "Hans" førte til betydelige skader i Hallingdal, med direkte skadekostnader estimert til flere milliarder kroner på nasjonalt nivå. I Nesbyen alene ble omtrent 70 boliger oversvømt, og skadene ble beregnet til flere hundre millioner kroner. Hallingdalselva, som har vært regulert til vannkraft siden 1940-tallet, spilte en kritisk rolle i å dempe flommens omfang. Uten vassdragsreguleringene ville vannføringen i Gol og Nesbyen vært om lag 300 m³/s større, og vannstanden ville vært 0,5-1,0 meter høyere, noe som ville ha doblet kostnadene for flomskader.

Samfunnsøkonomisk verdi av vassdragsregulering

Rapporten fra Multiconsult viser at vassdragsreguleringen under "Hans" reduserte de beregnede skadeutgiftene fra 458 til 227 millioner kroner, sammenlignet med en uregulert flomsituasjon. Den store kostnadsreduksjonen i Nesbyen skyldes at vassdragsreguleringen hindret flomvannet i å nå boligbygningenes hovedetasje, som er sterkt kostnadsdrivende.

Kraftselskapene spiller en viktig rolle i å balansere flomrisiko mot forsyningssikkerhet og forvaltning av fornybare energiressurser. Når det varsles tilsig som har potensiale for å danne en skadeflom, vil kraftselskapene forsøke å tappe magasinene for å gi rom til flomtoppen, selv om dette betyr at vannet må tappes forbi turbinene og derfor ikke blir til salgbar kraft. Dette viser at vassdragsregulering ikke bare handler om kraftproduksjon, men også om å beskytte samfunn og infrastruktur mot naturens krefter.

Veien videre

Regjeringen har i Stortingsmelding 27 (2023-2024) slått fast at den flomdempende virkningen av vassdragsregulering skal vektlegges høyere i konsesjonssaker framover. Et viktig spørsmål som bør drøftes i den kommende stortingsbehandlingen er om den flomdempingen samfunnet får gjennom vannkraften bør styrkes ytterligere.

Foto: Thomas Mørch.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på nettsidene våre. De fleste utfører essensielle funksjoner for nettsiden, og noen få brukes til analyse. Les mer i vår cookie-erklæring