Hopp til hovedinnhold

Plass for alle på håndballbanen

Askim IF Håndball brenner for å gi alle barn og unge et trygt og godt tilbud – uansett bakgrunn. Da er engasjerte foreldre og sponsormidler avgjørende.

Unge jenter spiller håndball.

– Sponsormidlene gir oss en trygg og god forutsigbarhet i driften vår, og det er kjempeviktig. Alt annet er tuftet på dugnadsarbeid, i tillegg til kulturmidler, konstaterer Kristin Helgesen, leder i Askim IF Håndball.

Håndballklubben teller godt og vel 200 aktive medlemmer i alderen 6 til 20 år.

– Håndball er en konkurransesport, og vi heier og tar helt av når noen kvalifiserer seg til landslag eller Bring-serien. Men vi er først og fremst en breddeklubb, noe som betyr at vi omfavner mangfoldet, sier Helgesen, og utdyper:

– Det skal være plass til alle, uansett bakgrunn og ferdigheter – og det skal også være rom for dem som er med bare fordi det er gøy og sosialt.

Kristin Helgesen, Askim håndballklubb
Unge håndballspillere står i en sirkel og holder hverandre.
ILDSJEL: Kristin Helgesen, leder i Askim IF Håndball, bruker mesteparten av fritiden sin på klubben. Hun vet arbeidet betyr noe for mange.

Mestringsfølelse og nye venner

To kvelder i uka, snart tre, trener 12 år gamle Alma Rensmoen i Askimhallen. Hun stortrives på håndballbanen og i klubben.

– Det beste er mestringsfølelsen når man scorer mål, og konkurransene er kjempegøye. Jeg har også fått mange nye venner i klubben, sier 12-åringen.

– Noen er med fordi de vil bli skikkelig gode, noen er med for det sosiale – og de fleste er med på grunn av begge, inkludert meg selv, forteller hun.

Håndballklubben blir drevet av medlemmene – det vil si at det er foreldrene som stiller opp som trenere, lagledere og i styret.

– Vi er helt avhengige av frivilligheten og dugnadsånden for å drifte en god og forsvarlig klubb, poengterer klubblederen.

Hun påpeker samtidig at de, i likhet med lag og foreninger over hele landet, har opplevd at de etter pandemien må jobbe hardere for å få nok hender.

– For oss ildsjeler som står igjen, er det blitt flere oppgaver, konstaterer hun, som selv bruker mesteparten av fritiden på vervet sitt.

Unge håndballspillere i kamp.
Et lag med unge håndballspillere
STORTRIVES: Alma Rensmoen (nummer 6) liker både idretten og det sosiale i klubben.

Gjør en forskjell

Grunnen til at de stiller opp, time etter time, i ukedager og helger, er at de vet at de betyr noe i lokalsamfunnet. Det siste året har de lagt ekstra vekt på at lavinntektsfamilier også skal finne sin plass i klubben.

– Vi ser at mange sliter nå, og er bekymret for at vi kan gå glipp av masse fine barn og ungdom som ikke en gang starter med en aktivitet på grunn av økonomi.

Derfor har de opprettet en stønadskasse for lavinntektsfamilier, med støtte fra Bufdir. De har også fått støtte til å arrangere gratis håndballskole i høst- og vinterferien, noe som gjorde at mange barn fikk prøvd seg på håndball for første gang.

– Lidenskapen vår er håndballsporten, men vi har også et stort samfunnsansvar, og skal tilby barn og unge et trygt og godt tilbud. Vi gir dem gode, rause, trygge voksne som følger dem over mange år, og vi holder dem borte fra gata. Det vet vi gjør en forskjell for mange.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) på nettsidene våre. De fleste utfører essensielle funksjoner for nettsiden, og noen få brukes til analyse. Les mer i vår cookie-erklæring